Görsel Vertigo Nedir
Görsel Vertigoda Sanal Gerçeklik Tedavisinin Etkisi Nedir?
Karmaşık görsel verilerin alındığı kalabalık ortamlar, yoğun caddeler, alışveriş merkezi gibi ortamlarda oluşan vertigodur.
Hastalar evde veya iş yerlerindeki sakin ortamlarda herhangi bir şikayet hissetmezken kalabalık ortamlarda baş dönmelerinin ve denge kayıplarının olduğundan bahsederler. Denge kayıpları genellikle sallanma, deprem hissi, titreme ve vücudu dik olarak tutamama şeklinde görülür. Yoğun caddelere çıkıldığında gündüz akan trafiğin, kalabalık insanların oluşturduğu hareketlilikte göz odaklanamaz ve sabit cisimleri hareketli hissedebilir böylece dengeyi kurmakta zorluk çeker. Bunun sebebi genellikle daha önce geçirilen iç kulak denge organındaki bir hastalıktır. Bu hastalıklar vestibüler nörit yani iç kulak denge sinir iltihabı, meniere hastalığı yani iç kulak tansiyonu, labirentit yani denge yarım daire kanallarının iltihabı ve denge kristallerinin yerinden çıkması hastalıkları olabilir. Bu saydığımız hastalıklar tedavi edilmesine rağmen aylar veya yıllar sonra hastada bir türlü geçmeyen sallantı hissi, titreme ve kendini ayakta dik olarak sabit tutamama hissi gelişir. Hastalar vertigolarının geçmediği hissine kapılarak endişeli bir ruh haline doğru ilerlerler. Sonunda psikolojik olarak derin kaygı duyabilirler. Bu kaygılı ruh hali hastanın korkularını arttırarak bu dengesizlik ve sallanma hislerinin daha da artmasına sebep olabiliyor. Bu hastalığa biz tıp dilinde PPPD yani Israrcı Görsel-Algısal Dengesizlik ismini veriyoruz. 2017 yılında Barany Derneği tarafından tıbbi literatüre hastalık bu isimle girmiştir.
Günümüzde vertigo olarak gelen hastaların neredeyse %20’si bu hastalık kapsamındadır. Bu psikolojik bir hastalık değildir. Fonksiyonel vestibüler bir bozukluktur yani iç kulak denge merkezindeki işlevsel bir bozukluk olarak tanımlıyoruz. İç kulak çevreden aldığı görsel ve işitsel verileri işlemlemek üzere beyindeki beyindeki denge korteksine gönderirken yollar ve organlar arasında veri alışverişinde bir sinyalizasyon ve senkronizasyon bozukluğu olduğunu görüyoruz. İç kulak ve beyin kabuğu denge merkezleri arasında bilgi alışverişinde bir uyumsuzluk vardır. PPPD dediğimiz bu hastalığın tek tedavisi sanal gerçeklik cihazı ile vestibüler rehabilitasyon yapmaktır.