Vertigo Nedenleri ve Vertigo Çeşitleri nelerdir
Baş Dönmesi (Vertigo) Nedenleri Nelerdir?
Baş dönmesi, birçok kişinin hayatını etkileyen yaygın bir semptomdur. Vertigo olarak da bilinen bu durum, ani bir dengesizlik hissiyle karakterizedir ve genellikle kişinin kendini veya çevresindeki nesneleri döndüğü hissine kapılmasına neden olur. Bu semptom, genellikle iç kulaktaki dengeyi sağlayan yapılarla ilgilidir ve birçok farklı nedenden kaynaklanabilir.
Vertigo Çeşitleri Nelerdir?
Vertigonun kaynaklandığı bölgeye göre çeşitleri periferik ve santral vertigo olarak ikiye ayrılır.
Periferik vertigo nedir?
Periferik vestibüler sistemin hastalıklarında, denge merkezine ulaşan yanlış uyarılar sonucu ortaya çıkan şiddetli baş dönmesidir. Periferik vertigonun belirtileri, baş dönmesi atakları, bulantı, kusma, denge kaybı ve işitme kaybı gibi iç kulakla ilişkili semptomları içerebilir. Bu semptomlar, kişiden kişiye değişebilir ve bazı durumlarda şiddetli olabilir. Periferik vertigo Kulak Burun Boğaz bölümünün uzmanlık alanına girmektedir.
Periferik vertigonun sebepleri aşağıdaki nedenlerden kaynaklanıyor olabilir:
→ Bening Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) : Vertigonun en yaygın nedenidir. Halk arasında kristal oynaması olarak bilinir. İç kulaktaki denge merkezinde bulunan kristallerin yarım daire kanallarından düşmesi sonucu oluşmaktadır. Baş hareketleri ile tetiklenen kısa süreli baş dönmesi vardır.
→ Vestibüler Nörit: Denge sinirinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan baş dönmesidir. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar. Ani başlangıçlı şiddetli baş dönmesi, bulantı ve kusma gözlenir.
→ Meniere Hastalığı: İç kulaktaki endolenf sıvısının miktarındaki artış sebebiyle kulak basıncındaki artış baş dönmesine neden olur. Baş dönmesi şiddetlidir. Kulak çınlaması, dalgalı işitme kayıpları ve kulakta dolgunluk, baskı, basınç hissi olur.
→ Labirentit; İç kulakta denge sisteminin bulunduğu labirentin adı verilen yapıların iltihaplanması ya da enfekte olmasına labirentit denir. Bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkabilir. Vestibüler nöritten farklı olarak labirentitte işitme kaybı olur. Baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, kulak çınlaması (tinnitus) gözlenir.
→ Perilenfatik Fistül: Ani meydana gelen basınç değişikliği, orta ve iç kulağı birbirinden ayıran zarlarda açıklık meydana getirebilir ve iç kulak sıvısı kısmen orta kulağa doğru akar. İşitme kaybı, çınlama, kulakta dolgunluk, dengesizlik gözlenir.
→ Semisirküler Kanal Dehissansı: Üçüncü pencere sendromu oluşturan bir patolojidir. Bu pencere varlığında ses ya da basınç sonucu koklear ve vestibüler semptomlar görülür.
Santral Vertigo Nedir?
Santral vertigo, beyin veya merkezi sinir sistemi kaynaklı olan bir tür baş dönmesidir. Bu tür vertigonun belirtileri arasında şiddetli baş dönmesi, denge kaybı, bulantı, kusma ve hatta çift görme gibi semptomlar bulunabilir. Bu semptomlar, beyin veya sinir sistemi üzerindeki etkilenen bölgelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Santral vertigo, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında beyin tümörleri, inme, multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklar, beyin enfeksiyonları, travmatik beyin yaralanmaları ve ilaç yan etkileri sayılabilir. Bu nedenlerin her biri, beyinde veya sinir sistemdeki normal işleyişi etkileyerek baş dönmesine neden olabilir.
Vertigoya neden olan diğer bazı durumlar ise şunlardır:
- Migren
- Otoskleroz
- Kafa travması
- Kulak cerrahisi
- Sifiliz
- Diyabet
- Düşük kan şekeri
- Anksiyete
- Stres
- Panik bozukluğu
- Boyun damar tıkanıklıkları
- Zona hastalığı
Op.Dr. Uğur Özgür / Vertigo Tedavisi Kliniği
Halaskargazi Cd. Lotus Nişantaşı İş Merkezi No:38-66 kat:6 no:109, 34360 Şişli/İstanbul
Telefon: 0553 554 05 36