İltihaplı Kulak Hastalığı (Akut ve Kronik Otitler)

İltihaplı Kulak Hastalığı (Akut ve Kronik Otitler)

ORTA KULAK İLTİHABI  (Otitis media)

Bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalar tarafından orta kulak boşluğunda meydana getirilen enfeksiyonlardır.

Daha çok çocuk yaş grubunda gördüğümüz hastalıklardır. Çocuklar üst solunum yolu hastalıklarına sık yakalanırlar. Üst solunum yolu hastalıkları sonrası da burun ve boğaz yoluyla mikroplar kolaylıkla orta kulağa geçerler. Her soğuk algınlığı ve bademcik iltihabı sonrasında çocuklarda orta kulak iltihabı gelişebilir.

Sık tekrarlayan orta kulak iltihapları işitme kaybına yol açar. Bu işitme kaybı Orta kulakta sıvı birikmesine bağlıdır. Orta kulakta sıvı birikmesi ayrı bir hastalıktır. Bu hastalıkla ile de ilgili bilgi vereceğiz hemen konunun ardından.

Orta kulak iltihaplarını önlemek için, öncelikle üst solunum yolu iltihaplanmalarının oluşmasını önlemek lazım. Burun tıkanıklıklarının önüne geçilmelidir. Çünkü burnu tıkalı olan çocukların genzi de tıkanır ve orta kulak burun yoluyla havalanamaz, orta kulak içinde mikropların üremesi çin çok güzel bir zemin olur.

Tüm bu iltihapları önlemek için özellikle çocuklarda ancak yetişkinlerde de aynı durum geçerlidir, sağlıklı beslenmek gerekir. Karbonhidrat ve şekerden az beslenmek, hamur işi ekmekten uzak durmak ve bisküvü, çikolata, hamburger gibi hazır ambalajlı market ürünlerinden uzak durmak gerekir. Proteinden zengin, taze tereyağlı ve zeytinyağlı ev ürünü gıdalardan yemek gerekir. Beslenme piramidimizde karbonhidrat oranı % 10-15 olmalı. Bunu hep söyleyeceğim çünkü aşırı şekerli tatlı beslenme, vücut savunma sistemini çökertmektedir. Şekerli ürünler barsak yararlı bakterilerinin azalmasına zararlı bakterilerin artmasına sebep olurlar.

Ayrıca immün sistemimizin güçlenmesi yani vücut direncinin artması için; bıl mikterda ev yoğurdu, ev yapımı elma sirkeli taze sebze salataları, tarhana çorbası, pırasa yemeği ve ev yapımı turşılar yemeli ve bunları özellikle de çocuklarımıza yedirmaliyiz. Bu saydıklarım prebiyotik ve probiyotik kaynağı olan besinlerdir.

Vücuttaki orta kulak iltihabı, bademcik, geniz eti ve üst solunum yolu iltihaplanmalarını önlemenin en önemli yolu budur. Yoksa bademcikleri geniz etlerini almak mikropları durdurmaz, onları daha çok kuvvetlendirir. Bademcik ve geniz eti ameliyatları gerekli olursa elbette yapacağız ancak onları kurtarmanın yolları da var. Bu konuları ayrıca bademcik ve geniz eti hastalıkları bölümünde de konuşacağız.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi:

Eğer hastalık evre 4’de ( kulak zarı patlamış irin dışarı akmaya başlamışsa) ise mutlaka 10 günlük antibiyotik tedavisi gerekir. Antibiotik seçiminde direnç gelişmeyen ürünler seçilmeli. Benim klinik tecrübelerim, sultamisilin, sefalosporinler  etkili ancak penisilinler, amoksisilin+klavulonikasit,linkomisin karışımı ürünlere direnç geliştiği yönündedir.

Antibiyotik yanında burun açıcı sprey, östaki borusunu açabilmek için antihistaminik ve sempatomimetik dekonjestan ürünler kullanılır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü de reçeteye eklenir.

Tüm bu iltihabi durumlar ve kulak burun boğaz  ile ilgili hastalıklarda fayda eden, tedavi eden bitksel tedavileri ve aromaterapileri aynı bir konu başlığında anlatacağım. Bu bölümden ayrıca takip edilebilir.

Sağlığınıza Önem Veriyoruz!

Aklınızdaki tüm soruları sorabilir ya da hemen online randevu oluşturabilirsiniz.



Uğur Enbiya Özgür - DoktorTakvimi.com