Horlama Cerahisi ve Uyku Apnesi

Horlama Cerahisi ve Uyku Apnesi

Horlama Cerrahisi

HORLAMA VE UYKUDA NEFES DURMASI

(Uyku Apnesi)

Horlama etraftakileri rahatsız ettiği için sosyal bir sorun olarak görülebilirken uykuda nefes durması çok ciddi bir sağlık sorunudur.

Her ikisini de sebebi tıbbi bozukluklardır.

Horlama ve uyku apnesinin sebepleri:

  1. Burun tıkanıklıkları ( burun içinde kemik, kıkırdak ve et bozuklukları)
  2. Geniz eti
  3. Genizde tümör
  4. Yumuşak damak sarkması
  5. Küçük dilin uzaması
  6. Dilin arkaya kaçması
  7. Aşırı kilo
  8. Sigara ve alkol kullanımı
  9. Beyin kaynaklı

 

Uyku sağlıklı bir vücut için hepimizin ihtiyacı olan fizyolojik bir faaliyetimizdir. Vücudumuz uykuda dinlenir. Ömrümüzün ise yaklaşık %30-35’, uykuda geçer. Uyku iki dönemde gerçekleşir.NONREM ve REM dönemi. Uykumuzun ancak dörtte biri REM döneminde geçer. REM hızlı göz hareketleri anlamına gelen İngilizce bir kelimedir. Uykunun yaklaşık 1,5 saati geçip derinleştiği aşamasında gerçekleşir. İnsanların rüya gördüğü dönemdir ve bu dönemde görülen rüyalar çok kolay hatırlanır.

Uykunun %75’i non rem fazıdır ki4 evreden oluşur ve uyumlu,senkronize sakin dönem olarak adlandırılır.

Uyku bozukluklarında ise bu fazlar bozulur sık uyanmalar ve kalitesiz dinlendirici olmayan uykular gerçekleşir. Uykuda nefes durması ise beyin kaynaklı olabileceği gibi solunum organları kaynaklı da olabilir.

UYKU TESTİ POLİSOMNOGRAFİ

Uykuyu sınıflamak ve teşhis koyabilmemiz için kullanılan altın standart olan test Polisomnografidir. Bu test için hasta bir gece hastaneye yatırılır. Çeşitli kablolar ve oksijen saturayon ciahzı oksikap ile bağlanır. Uykuda kaç kere nefesi durduğu, beyin, kalp ve solunum fonksiyonları ölçülür.

TANI

Polisomnografi ile konulur.

1. Hafif uyku apnesi:

saate uykuda nefes durması 5 ile 15 arasındadır.

2. Orta uyku apnesi:

Uykuda nefes durması 15 ile 30 kez arasındadır.

3.ağır uyku apnesi: Uykuda nefes durması apne indeksi 30-40 kez üzerindedir.

Oksijen satürasyonunun %90’ın altına düşmesi, gündüz uykuya meyil, alkol ve sigara kulalnımı da uyku apnesi için tanı kriterleri arasındadır. Bu durumlardaki hastalar kesin tedavi olması gereken hastalardır.

TEDAVİSİ

Öncelikle sebepler ortadan kaldırılır. Burun içi et, kemik, ve kıkırdak bozuklukları tedavi edilir veya ameliyatla düzeltilir. Geniz< eti varsa tedavi edilir veya ameliyatla iyileştrilir.

Sigara alkol bırakılır. Kilo vermeye çalışılır. Kafein yani kahve alımı azaltılır. Gecec geç satte yemek ve içecek yasaklanır. Spor önerilir.

Tüm bu tedbirlerle düzelmeyen orta ve ağır apneli vakalarda CPAP uygulanır . Yani maskeli uyku cihazı kullanılır.

Hafif ve orta apneli vakalarda hatta cihaza uyum gösteremeyen ve cihazı hiç kullanmayan vakalarda ameliyat yapılabilir.

Operasyon:

Uyku apnesi ve horlama cerrahisinde çok çeşitli ameliyatlar yapılmıştır.

Dil kökünün öne alınması, çenenin ilerletilmesi, sert damak müdehaleleri ile yumuşak damak dokularının yukarı kaldırılması ve hyoid yani dil kemiğinin yukarı asılırak gırtlağın biraz yükseltilmesi gibi  ameliyat çeşitleri uygulanmıştır.

Bu ameliyatlarda genellikle nefes yollarını açılarak dil kökünün arkada nefes yolunu daraltıp nefes geçişini zorlaştırmasının önüne geçilmeye çalışılmıştır.

Ancak bu ameliyatların pek çoğu tahribatlı ameliyatlardır.  Ameliyat sonrası iyileşme ve hastanın tahammülü zordur. Bu sebepten ameliyatların pek çoğunun uygulanma sahası azalmıştır.

Günümüzde en çok tercik edilen tercih uvulofaringopalatoplasti dediğimiz küçük dil ve yumuşak damağın yukarı asılması tekniğidir. Ben de yaklaşık 20 yıldır bu tekniği başarı ale uyguluyorum. Ameliyatlarımdaki başarı oranı % 95 üzerindedir.

Daha önceleri lazer ve radyofrekanslar aracılığıyla yumuşak damağı küçültme medehaleleri de yapılmıştır ancak tekrarlar ve başarı oranındaki düşüklük sebebi ile lazer ve radyofrekanstan vazgeçilmiştir.

Ben de rayofrekans ve piller ile yumuşak damak küçültme müdehaleleri yaptım. Ancak başarı oranının düşüklüğü sebebi ile ben de vazgeçtim. Şuanda başarı ile küçük dili kısaltma ve yumuşak damak küçültüp yukarı asma ameliyatını yapmaktayım.

Sağlığınıza Önem Veriyoruz!

Aklınızdaki tüm soruları sorabilir ya da hemen online randevu oluşturabilirsiniz.



Uğur Enbiya Özgür - DoktorTakvimi.com