Sinüzit Hastalıkları
Sinüzit Hastalıkları
SİNÜZİTE BAĞLI BAŞAĞRISI
Sinüzit her yaş gurubunda sık görülen bir hastalıktır ve önemli bir baş ağrısı nedenidir.
Sinüzit iltihaplı ve alerjik tipte olabilir. Alerjik sinüzitleri ve tedavilerini yukarıda anlattık.
İltihaplı sinüzitler ise ani başlayan ve kronik-uzamış tekrarlayan sinüzitler olarak görülür.
Akut sinüzitler:
Ani olarak başlar, ateş halsizlik ve şiddetli, baş ağrısı yapar. Burun tıkanıklığı geniz akıntısı şikayetleride birliktedir.
Genellikle gram pozitif bakteriler tarafından gerçekleştirilen bu iltihaplanma gram negatif bakteriler ve anaerob mikroorganizmaların da eşlik ettiği bir enfeksiyon hastalığıdır.
Kronik Sinüzitler:
Sık tekrarlayan akut sinüzit iltihaplanmalarının tedavisi giderek daha güç olmakta ve hastalığın süresi uazamaktadır. Üç haftayı geçen sinüzit iltihaplanmaları kronik-müzmin sinüzit halini almaktadır.
Kronik sinüzitlerde, sık tekrarlayan ve iyi tedavi edilemeyen üst solunum enfeksiyonlarının etkisi olduğu gibi alerjik durum, iyi beslenememe, kötü çevre şartları ve hijyen bozukluğunun da etkisi vardır.
Kronik sinüzitlerde, vücut direncinin daha düşük olduğunu görmekteyiz. İmmün sistem yani vücut direncini etkileyen vitamin ve mineral eksiklikleri mutlaka çok iyi araştırılmalıdır. Bunlar arasında özellikle D vitamini çok önemlidir.
B vitaminleri, C – E vitamini gibi antioksidanlar, bakır,çinko,mağnezyum, selenyum ve demir gibi mineraller, koenzim Q gibi ATP üreticileri, melatonin gibi uyku düzenleyici özelliğinin yanında bağışıklık sistemini düzenleyen hormonlar, bağışıklık üzerinde çok etkilidir. Bunlardan herhangi birinin eksikliği vücut direncinin önemli ölçüde düşmesine yol açacaktır.
Laboratuvarda bu mineral, vitaminler ve hormonlarla ilgili ölçimü yapıp eksik olanları mutlaka yerine koymak lazımdır.
Genellikle uzun süren zor iyileşen ve sık tekrarlayan kronik enfeksiyon yani iltihaplanmaların hemen hepsinde bu araştırmayı mutlaka yapmalı ve eksik olan maddeleri vücudumuza vermeliyiz.
Aksi halde iltihaplanmalar sık tekrarlamaya devam edecektir.
Bu kural bütün kronik kulak Burun Boğaz hastalıklarında geçerli olduğu gibi diğer organlarımızın kronik hastalıklarında da geçerlidir.
Akut ve Kronik Sinüzitte Tedavi:
Akut yani ani gelişen sinüzit iltihaplanmasında tedavi iyi bir antibiotik seçimi, burun açıcı, balgam söktürücü ve geniz akıntısını kesici bir ilaç tedavisi şeklinde düzenlenebilir.
Kronik sinüzitte ise antibiotik tedavisinin yanında eğer alerji varsa tedavi edilmelidir. Burun serum fizyolojik tuzlu su ile lavaj yapılarak açılmalıdır.
Balgam oluşumu varsa balgam söktürücüler kullanılmalıdır.
Tedaviye iyi cevap vermeyen sinüzit iltihaplanmalarında, dirençli bakteriler veya çoklu mikrobik durum düşünülmelidir.
Mümkünse kültür antibiyogram yapılarak uygun antibiyotik seçilmeli bunun mümkün olmadığı durumlarda ikili antibiyotik kullanılmalıdır. Tüm bu tedaviler mutlaka doktor kontrolünde yaptırılmalıdır.
Cerrahi-Ameliyat Tedavisi:
Tüm tedavi uğraşlarına rağmen iyileşmeyen kronik sinüzit olgularında mutlak bilgisayarlı paranazal sinüs tomografisi çekilerek sinüzit iltihaplanması radyolojik olarak değerlendirilmelidir.
Tomografide çıkan sinüs patolojilerine göre hekim ameliyat kararı verebilir.
Kronik sinüzit ameliyatları artık günümüzde son gelişen teknoloji ile endoskopik olarak yani kapalı sistem ameliyat teknikleri ile yapılmaktadır.
Doğru endikasyon ve iyi uygulanan ameliyat teknikleri ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir.