Kulakta Su Toplaması

Seroz Otitler (Kulakta Su Toplaması)
ORTA KULAKTA SIVI BİRİKMESİ
( Sekratuvar Otit Media )
İşitme kaybı, kulakta ağrı ve çınlama sesleri gibi şikayetler olur. Genellikle çocuk yaş grubunda sık görülür. Ancak yetişkinlerde de olur.
Çocuklarda, sık geçirilen soğuk algınlığı, gripal enfeksiyonlar ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra oluşur. Özellikle geniz eti büyümeleri bu hastalığa yol açar. Geniz eti hem östaki tüpünü tıkayarak hem de orta kulağın lenfatik boşaltımını bozarak, orta kulak havalanmasını azaltır. Orta kulak havalanması azalınca, orta kulakta vakum basıncı oluşur ve bu negatif basınç sürekli sıvı toplar. Böylece işitmeyi bozacak kadar sıvı toplanmış olur.
Bu hastalıktaa,
- Geniz eti büyümeleri çok önemlidir. Mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi halde gerekli ise ameliyat edilebilir.
- Sık geçirilen orta kulak iltihaplanmaları çık önemlidir. İyi tedavi edilmeyen orta kulak iltihaplanmaları, sıvı toplanmasına yol açar.
- Burun tıkanıklıkları çok önemlidir. Bu tıkanıklıklar allerjiye ve burun eti, kemik,polip gibi hastalıklara bağlı olabilir. Bu hastalıkların tedavilerini de anlatacağız, bunlar da mutlaka tedavi edilmelidir.
- Özellikle yetişkinler için, geniz bölgesinde tümör, kist gibi hastalıklar da dikkatle araştırılmalı ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Kulakta sıvı toplanması hastalığını öncelikle ilaçlarla tedavi etmeye çalışırız. Eğer ilk 2 tedavi de tatmin edici bir iyileşme olmazsa, cerrahi müdahale gerekebilir.
İlaçlı tedavi de, genellikle antibiotik ihtiyacı yoktur. Burun açıcı dekonjestan bir burun spreyi
Cerrahi olarak orta kulaktaki sıvı alınıp kulak içine havalandırma tüpü konulur.
Çocuklarda bu hastalık genellikle geniz eti büyümeleriyle birlikte olduğu için ameliyatlarda hem geniz eti alınır hem de kulaklara tüp takılır.
Eğer geniz eti büyümesi yoksa hafif sedasyon yaparak, tam uyutmadan lokal anestezi altında sadece, kulak tüpü yerleştirilir.
Genellikle tek tüp operasyonunudan sonra hastalık iyileşir. Ancak nadir durumlarda hastalığın tekrar ettiğini görebiliyoruz. Tekrar sebepleri olarak şunları sayabiliriz ;
Genel sağlık kurallarına dikkat edilmediğinde ve sağlıklı beslenmeyen çocuklarda, sık üst solunum yolu enfeksiyonları görüldüğünde, alerjik durumlar…