Psikolojik Vertigo
Psikolojik Vertigo Nedir
Panik atak gibi obsesif bozuklukları da içeren takıntılı psikolojik duygu durum bozuklukları baş dönmelerine yol açabilir. Kişinin duygu durumunun iyice bozulduğu ve kendisini dibe vurmuş hissettiği durumlarda vertigoya benzeyen baş dönmesi atakları yaşayabilir.
Psikolojik Vertigo Sebepleri
Panik atağa ek olarak özellikle ağır depresyon durumlarında derin üzüntünün yaşandığı anksiyete ve kaygılı ruh halinin hâkim olduğu durumlarda özellikle baş dönmesi şikayetlerini oluşturabilmektedir.
Psikolojik Vertigo Belirtileri
Fobik postüral vertigo dediğimiz temelde korkulara dayalı duygu durum bozukluğunu yansıtan sorunlar vertigo benzeri baş dönmesi krizleri oluşturabilir. Fobik durumlar kişinin korku hissettiği ve psiko-biyokimyasının önemli derecede bozulduğu örneğin “asansör, bazı hayvan türleri, kapalı alan, kalabalık ortamlar vb.” gibi durum ve nesnelere karşı hissettiği psikolojik bozukluklardır. Bu kişiler bir köpekle karşılaştığında, asansöre bindiğinde veya çok yoğun avm içerisinde panik atağa yakın psikolojik sarsıntılar yaşayabilirler. Soğuk terler dökebilir, tansiyonlarının düştüğünü hissedebilir, güç ve kuvvetini kaybettiği zannedebilirler. Hatta buna ek olarak mide bulantısı, kusma, bayılma, önemli derecede nefes darlığı, göğsünde sıkışma vb. gibi rahatsızlıkları da yaşayabilirler. Bu hastaların baş dönmesi şikayetinin yanında ayakta durmak gibi denge görevlerini de yerine getiremedikleri görülür. Ciddi dengesizlik yaşarlar hatta yürürken sağa/sola düşme ve sarsıntı yaşarlar. Fobik postüral vertigo dediğimiz bu durum günümüzde daha sık karşılaştığımız bir hastalık olmaya başlamıştır. Anksiyete ve kaygılı ruh hali korkular ile de beslenen sürekli yaşanabilen bir psikolojik rahatsızlığa dönüşebilmektedir.
Anksiyete yaşayan insanlar çok endişeli bir ruh haline sahiptirler. Her an her olay onlar üzerinde çok ciddi tramva etkisi yaratabilecek güçte olabilir. Sürekli endişeli ruh hali vücutta; sarsıntı, denge bozukluğu ve görüntüyü sabitleyememe durumlarıyla sonuçlanabilir. Böyle bir durumda anksiyetik bozukluğu olanlar dengelerini bir türlü sağlayamadıklarını düşünürler. Denge bozukluğunun yanında baş dönmesi atakları da geçirebilmektedirler. Bazen de mide bulantısı, etrafın döndüğü hissi gibi nahoş hisleri hissetmekten kendilerini alıkoyamazlar.
Psikolojik Vertigo Tedavisi
Vertigo için teşhis konulması adına öncelikle hekime danışmak gerekir.
Psikolojik vertigo yaşayan insanlar, aslında gerçek birer vertigo hastası değildir. Çünkü gerçek vertigoda denge kristalleri yerinden çıkmış veya iç kulak tansiyonu oluşmuştur. Çok şiddetli vertigo atakları baş dönmesi ve mide bulantısı şikayeti yaşayan bu hastalar vertigoyu krizler şeklinde nöbetleşe bir halde yaşarlar. Psikolojik vertigoda ise kişinin psikolojisi düzelince veya bununla ilgili ilaç kullandığında vertigonun geçtiğini görürüz.